Bootverzekering

| 14 februari 2014

Een bootverzekering of watersportverzekering is de manier om uw kostbare boot te verzekeren tegen de nare gevolgen van schade en diefstal.

Waterrecreatie is in Nederland bijzonder populair. De vele vaarten en wateren maken ons land uitermate geschikt voor intensief recreëren, vele mensen zoeken dan ook als het weer wat beter wordt het water op. Natuurlijk wilt u uw kostbare hobby goed verzekeren!

Er zijn veelal twee mogelijkheden om uw boot te verzekeren. Bij de meeste verzekeraars geldt de keuze uit een:

Standaard WA-verzekering (Basisdekking)

Uitgebreide dekking

Bij de WA-verzekering bent u gedekt voor schade die u aan anderen toebrengt, bij de uitgebreide dekking is ook de schade aan uw eigen boot verzekerd. Tevens biedt de uitgebreide dekking schade als gevolg van diefstal, inbraak, joy-riding, brand, storm en blikseminslag.

Inboedel

Bij de uitgebreide dekking is naast uw vaartuig ook uw inboedel en nautische scheepsuitrusting gratis meeverzekerd tot een bepaald maximum percentage van de verzekerde som van uw vaartuig. Ook volgsloepen (al dan niet met buitenboordmotor) en trailers zijn veelal meeverzekerd of evt. aanvullend te verzekeren.

Vaargebieden

Er wordt altijd onderscheidt gemaakt in diverse vaargebieden welke van invloed zijn op de hoogte van de te betalen verzekeringspremie.
Veelal is de onderverdeling als volgt:

  • Nederlandse binnenwateren
  • Europese binnenwateren, incl. kustvaart tot 5-10 mijl uit de kust
  • Wereldwateren

Deze vaargebieden zijn per verzekeraar verschillend, vraag dus altijd naar de voorwaarden!

No-Claim

Schadevrij varen wordt door vrijwel alle verzekeraars beloont middels een no-claim korting op uw premie. Deze korting kan aanzienlijk oplopen en u heel wat geld besparen. Wilt u van verzekeraar van anderen dan kunt u vrijwel altijd uw reeds opgebouwde no-claim meenemen naar uw nieuwe verzekeraar. Wel dient dan altijd een geldige royementsverklaring overlegd te worden.

Eigen Risico

Standaard wordt altijd uitgegaan van een eigen risico. Voor de uitgebreide is deze no-claim altijd hoger dan voor de basisdekking. Per verzekeraar zijn deze bedragen verschillend, kijk bij het bestuderen van offertes van verschillende aanbieders dan ook altijd goed de verzekeringsvoorwaarden na!

Korting

Bij een aantal verzekeraars ontvangt u een extra korting op uw premie indien u lid bent van een watersportvereniging die aangesloten is bij de KNWV of de KNWB.
Voor het verzekeren van overige boten/watervoertuigen zoals woonboten en jetski’s adviseren wij u om contact op te nemen met gerenommeerde verzekeraars en u te laten voorlichten inzake de mogelijkheden.

Aanvullende dekkingen:

  • Ongevallen Opvarendenverzekering
  • Rechtsbijstandverzekering

Category: Bootverzekering

About the Author ()

Comments are closed.