Autoverzekering WA of All Risk?

| 2 februari 2014

Een personenauto is voor de meeste mensen, afgezien van een eigen woning, vaak hun kostbaarste bezit. Een goede autoverzekering is dan ook zeker een must!

Bij de meeste verzekeraars kunt u uw autoverzekering geheel op uw eigen wensen aansluiten. U bepaalt zelf tegen welke risico’s u verzekerd wilt zijn en u heeft veelal de keuze uit diverse uitbreidingen.

Er zijn hoofdzakelijk 3 soorten autoverzekeringen:

W.A. – De Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering

Deze verzekering is voor alle motorvoertuigen (wettelijk) verplicht en dekt de schade die u aan een ander toebrengt.

W.A. Beperkt Casco (W.A. Extra)

Deze verzekering dekt naast de wettelijke aansprakelijkheid ook de financiële gevolgen van diefstal en een aantal andere regelmatig voorkomende schades aan uw eigen auto.

W.A. Casco Compleet (All Risk)

Hierbij worden niet alleen de schades vergoed welke aan anderen berokkent zijn, maar ook vrijwel alle schades aan uw eigen auto. Mocht u een nieuwe of vrij nieuwe auto bezitten dan is deze vorm de beste keus. U betaald iets meer premie maar bent voor alle schades en diefstal gedekt.

 

Eigen Risico

De meeste verzekeraars berekenen geen eigen risico als het gaat om het vergoeden van schade aan derden. Voor schade aan uw eigen voertuig wordt standaard wel een bedrag aan eigen risico berekend. Onder bepaalde voorwaarden is dit eigen risico gedeelte af te kopen door een additionele premie te betalen.

Schadevrij Rijden

Het is gebruikelijk dat wanneer u schadevrij rijdt, uw te betalen verzekeringspremie daalt. Des te langer u schadevrij rijd des te minder premie u betaald. Dit wordt doorgaans ieder jaar bepaald en de no-claim korting kan op deze manier aanzienlijk oplopen, wel tot 70-75%. Dit bespaart u natuurlijk heel wat premie per jaar.

Mocht u onverhoopt toch een keer schade oplopen dan bent u uw premiekorting niet in één keer kwijt maar stijgt de premie weer stapsgewijs. Sommige verzekeraars stellen zelfs dat als u langer dan een bepaalde periode schadevrij heeft gereden, bijv. 10-12 jaar, een eventueel schadegeval helemaal géén gevolgen meer heeft voor uw no-claim korting. Een prettig idee dus!

Category: Autoverzekering

About the Author ()

Comments are closed.