Scooter- en bromfietsverzekering

| 12 februari 2014

Bromfietsen en met name scooters zijn reuze populair. Bij de jeugd, maar ook bij ouderen. Een bromfiets of scooter is nu eenmaal een handig vervoermiddel, compact, snel, ideaal voor gebruik binnen de bebouwde kom en niet duur in onderhoud en gebruik. Een degelijke verzekering is dan ook erg belangrijk.

U kunt veelal zelf bepalen voor welke risico’s u verzekerd wilt zijn:

W.A. Verzekering

De Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering is door de overheid verplicht gesteld en dekt schade welke u aan derden toebrengt.

W.A. Extra (Beperkt Casco)

Naast de wettelijke aansprakelijkheid (W.A. verzekering) dekt deze verzekering ook een aantal andere zaken. Zo bent u verzekerd tegen diefstal en dekt de verzekering schade ontstaan door brand, storm en transport van uw bromfiets of scooter.

W.A. Casco Compleet (All Risk)

Dit is de meest uitgebreide bromfiets/scooterverzekering en biedt dekking voor schade die u aan anderen berokkent en ook vrijwel alle schades aan uw eigen bromfiets of scooter. Natuurlijk bent u ook volledig verzekerd tegen diefstal.
Aan het afsluiten van een W.A. Extra of een All Risk verzekering zijn vaak wel een aantal voorwaarden verbonden. Zo is het bijv. verplicht om naast uw standaard slot een categorie 3 ART goedgekeurd veiligheidsslot te gebruiken.

 

Ongevallen Opzittendenverzekering

Deze verzekering wordt veelal gratis geleverd of is tegen een kleine premiebijdrage als extra uitbreiding op uw bromfiets/scooterverzekering af te sluiten en dekt schade als gevolg van invaliditeit, lichamelijk letsel en overlijden.

Premiebepalende factoren

De te betalen verzekeringspremie is afhankelijk van een aantal factoren. Naast de gekozen verzekeringsvorm is ook uw leeftijd van invloed. Hierbij geld vaak als regel: Des te ouder u bent, des te minder premie u betaald.
Ook de regio waar u woont is van invloed op de hoogte van de premie. In sommige delen van het land is de kans op schade groter dan in andere gebieden.

No-Claim

Net als bij een auto- of motorverzekering bouwt u een no-claim korting op als u langere tijd schadevrij rijdt. Bij de meeste verzekeraars kunt u uw opgebouwde no-claim korting meenemen bij het het afsluiten van een motorfiets- of autoverzekering.

Eigen risico

Bij uitkering van schade aan derden wordt er geen eigen risico berekend. Voor casco schade (schade aan uw eigen bromfiets/scooter) geldt een eigen risico van veelal 10-20% van de verzekerde waarde. In grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht geldt vaak een eigen risico van 20%. In grote steden is de kans op schade en/of diefstal nu eenmaal het hoogst.

LET OP!

Rijdt u op een opgevoerde bromfiets/scooter en mocht u een verkeersongeval veroorzaken dan wordt in verreweg de meeste gevallen de schade NIET vergoed. De schade die de verzekeraar aan een ander moet uitkeren wordt dan veelal op u verhaalt. Dit kan met name bij lichamelijk letsel oplopen tot torenhoge bedragen. U bent dus gewaarschuwd!

Category: Scooter- en bromfietsverzekering

About the Author ()

Comments are closed.